Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Podcast: Flykten över Medelhavet till Sverige

”Varje gång tror jag att det är slut” är en podcast i fyra delar om att fly sitt hemland och ge sig ut på den farofyllda vägen över Medelhavet för att söka skydd i Europa.

I den  här podden berättar 23-åriga Jihad om hur han och hans bröder tvingades fly från flyktingläger i Syrien över Medelhavet till Sverige. Han berättar även om livet innan flykten och livet efter - i Sverige. 

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Miljontals människor flyr från ofattbart våld, grymhet och förtryck i sina hemländer, många kommer från kriget i Syrien.

Del 1: Hemma i Yarmouk i Damaskus
Jihad berättar om sitt liv i flyktinglägret Yarmouk innan den arabiska våren kom till Syrien. Under en fredlig demonstration beskjuts demonstranter och Jihad tvingas fly med sin familj.

Del 2: Flykten
Efter att ha tagit sig till Egypten söker Jihad upp människosmugglare för att ta sig vidare till Europa. Den farliga resan fortsätter över Medelhavet och efter sju dygn i ovisshet når de Italiens kust.

Del 3: Sverige. I väntan på
Jihad och hans bröder når gränsen till Sverige. De söker asyl och hamnar på en flyktingförläggning i väntan på besked om uppehållstillstånd. Hela tiden tänker Jihad på sin mamma, som är kvar i Libanon.

Del 4: Epilog 
Efter att ha fått uppehållstillstånd börjar Jihad och hans bröder bygga upp sina liv i Sverige. Till slut får även deras mamma Iman komma hit. Äntligen återförenas familjen. Men med regeringens förslag till nya regler kommer många som flytt från Syrien inte att kunna återförenas med sina familjer i Sverige.

Amnestypodden finns på Itunes, Acast och i appar som Podcaster/Podkicker. För prenumeration och nedladdning.


 

För dig som är lärare:

Amnesty Skolas webbplats hittar du podcast­serien med tillhörande utbildningsmaterial. 
Länk: skola.amnesty.se/lararresurser/en-varld-i-rorelse/podd/

 

Senast ändrad:
28 december 2016 15:45