Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Irak: Mänsklig katastrof i kölvattnet av striderna om västra Mosul

Publicerad: 11 juli 2017 08:59

- En ny rapport från Amnesty International blottlägger omfattningen av våldet och lidandet hos civila som är fast mellan de stridande parterna i Mosul

- Den så kallade Islamiska staten har avsiktligt stängt in familjer i sina hem i västra Mosul för att kunna använda dem som mänskliga sköldar

- Irakiska styrkor och den USA-ledda koalitionen har använt oprecisa vapen som har skördat tusentals civila dödsoffer. I vissa fall kan det utgöra krigsförbrytelser

Rapporten dokumenterar hur den så kallade Islamiska Staten (IS) tvingat civilbefolkning från närliggande byar in till stridszonerna i västra Mosul. Människor har också hållits fångna i sina hem för att sedan användas sedan mänskliga sköldar. Rapporten visar även hur den irakiska regeringsarmén och koalitionsstyrkorna inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda civilbefolkningen. Istället har civila hamnat i skottlinjen i strider med vapen som inte ska användas i tätbefolkade civila områden.

At any cost: The civilian catastrophe in West Mosul, Iraq, beskriver övergrepp i västra Mosul mellan januari och mitten av maj 2017. Amnestys utredare har intervjuat 151 invånare i västra Mosul, experter och analytiker. Rapporten dokumenterar totalt 45 attacker som har dödat minst 426 civila och skadat fler än 100, och ger en analys av nio specifika attacker av irakiska styrkor och den USA-ledda koalitionen.

Sedan oktober 2016 har IS systematiskt fördrivit tusentals civila från närliggande byar till IS-kontrollerade områden. Därefter har IS använt dessa civila som mänskliga sköldar.

"Abu Haidar" en man från byn Tel Arbeed som fördrevs in i västra Mosul av IS, berättade för Amnesty International:

- [IS] tvingade människor följa med dem, annars skulle du bli dödad. Vi togs som mänskliga sköldar. De placerade oss mellan dem och missilerna. Allt detta hände strax före invasionerna i västra Mosul började ... När de irakiska styrkorna gick fram, föll IS tillbaka, och de tog de flesta civila med dem.

För att förhindra civila från att evakueras till säkerhet, fångade IS människor in i sina hem genom att svetsa igen dörrarna. De riggade fällor vid utgångar och döda hundratals, kanske tusentals människor, som försökte fly. Rädslan att dödas av IS om de skulle försöka fly fick många civila att dröja sig kvar tills väntade tills striderna kulminerade. När IS-krigarna var mitt uppe i stridigheterna sprang människor rakt genom frontlinjen för att försöka nå de irakiska styrkorna.

- De grymheter som Mosuls befolkning har bevittnat och den brist på respekt för mänskligt liv som parterna i konflikten uppvisat får inte gå ostraffat. Hela familjer har utplånats, och många är fortfarande begravda i spillrorna. Iraks regering måste försäkra invånarna i Mosul, att rättvisa kommer att skipas och de som drabbats kommer att få ersättning, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty International svenska sektionen.

Läs hela det engelska pressmeddelandet och rapporten här: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/07/iraq-battle-between-us-led-coalition-iraqi-forces-and-islamic-state-creates-civilian-catastrophe-in-west-mosul/

Läs rapporten (PDF).