Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

DR Kongo - ungdomsaktivist frigiven!

Publicerad: 14 februari 2017 15:43

Musasa Tshibanda, aktivist från ungdomsrörelsen Lutte pour le Change (LUCHA), Kamp för förändring, i Demokratiska republiken Kongo släpptes utan åtal den 8 februari efter att ha hållits isolerad sedan han greps den 16 december 2016.

Musasa Tshibanda greps tillsammans med en annan LUCHA-aktivist, Gloria Senga, efter ett möte på en restaurang i Kinshasa. Både Musasa och Gloria hade varit aktiva i kampanjen “Bye, Bye Kabila” som LUCHA lanserade i oktober 2016 för att uppmana president Kabila att avgå den 19 december, sista dagen på hans andra ämbetsperiod. De båda hölls isolerade i elva dagar i ett militärhäkte i Kinshasa innan de fördes över till säkerhetstjänstens fängelse den 26 december. Dagen efter frigavs Gloria Senga medan Musasa hölls kvar i förvar.

Amnesty initierade en aktion för dem den 19 december som uttryckte oro för att de utsatts för påtvingat försvinnande och med krav på att myndigheterna skulle uppge var de hölls fängslade.

Läs mer här.