Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

​Irak: Civila i Mosul blev tillsagda att inte fly - dog under flygattacker

28 mars 2017 01:01
I Mosul har hundratals civila dödats under flyganfall, i sina hem eller på platser där de sökt skydd, efter det att de följt den irakiska regimens råd om att inte ge sig av under de strider som pågår för att återta Mosul from den väpnade grupp som kallar sig Islamiska Staten (IS). Det skriver Amnesty International i ett pressmeddelande.

Japan - fredsaktivist fri efter fem månader i häkte

24 mars 2017 11:42
​Hiroji Yamashiro, 64 år, frigavs mot borgen den 18 mars efter fem månader i häkte. Frigivningen kom dagen efter den första domstolsförhandlingen. Under tiden i häkte fick Hiroji Yamashiro inte träffa sin familj. Bara några dagar före frigivningen fick han träffa sin hustru.

Sydsudan - tidigare guvernör frigiven

15 mars 2017 14:19
​Efter mer än åtta månader av godtyckligt frihetsberövande välkomna Amnesty International frigivningen den 14 mars av Elias Waya Nyipuoch, tidigare guvernör i delstaten Wau i Sydsudan.

​Syrien: 6 år av straffrihet

15 mars 2017 01:01
Det är nu sex år sedan de fredliga protesterna startade i Syrien. I samband med årsdagen den 15 mars inleder Amnesty International en global kampanj för att få världens ledare att agera så att de miljontals som är offer för konflikten kan få upprättelse.

Amnesty: slöjförbud kan leda till diskriminering

14 mars 2017 13:46
- Även om arbetsgivare klär sådana här policies i neutrala termer vet vi att dessa slår särskilt hårt mot muslimer -- och särskilt mot muslimska kvinnor. De begränsar muslimska kvinnors möjlighet att verka i det offentliga rummet och att delta i samhällslivet, och de spär på den fientlighet som kvinnor som bär huvudduk redan i dag möter i samhället, säger Johanna Westeson på svenska Amnesty.

El Salvador: Skrota totalförbudet mot abort!

8 mars 2017 00:01
I El Salvador råder ett totalt abortförbud. Men de närmsta veckorna finns en unik chans att påverka lagen. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, startar Amnesty International en global kampanj för att göra just det.

Slovakien: Systematisk diskriminering av romska barn

1 mars 2017 01:01
​Romska barn diskrimineras i grundskolan i Slovakien genom att de systematiskt segregeras från ickeromska barn. Det är ett allvarligt hinder för deras rätt till utbildning, och kan resultera i ett liv i fattigdom och utanförskap, säger Amnesty International och European Roma Rights Centre (ERRC) i en ny rapport som publiceras idag

Uzbekistan - Muhammad Bekzhanov fri efter 17 år i fängelse!

23 februari 2017 10:55
Journalisten Muhammad Bekzhanov frigavs den 22 februari efter att ha tillbringat 17 år i fängelse enligt uppgift från Amnesty Internationals samarbetspartners i Uzbekistan. Muhammad Bekzhanov är den journalist som suttit fängslad längst tid i världen. Amnesty International har ännu inte personligen kunnat kontakta honom.

Ryssland - samvetsfången Ildar Dadin frigiven!

22 februari 2017 15:02
​Den 22 februari upphävde Högsta domstolens presidium den fällande domen mot Ildar Dadin och fastslog order att han måste friges. Motiveringen för beslutet är att det fanns inget brottsligt i hans aktioner. Domen kan inte överklagas och är slutgiltig. Ildar Dadin har också rätt till rehabilitering.

Amnestys årsrapport 2016: En politik som demoniserar skapar rädsla och splittring

22 februari 2017 01:15
Politiker som använder sig av en hätsk och avhumaniserande ”vi mot dom”-retorik skapar en mer delad och farligare värld, det varnar Amnesty International för när organisationen släpper sin årsrapport. The State of the World´s Human Rights är den mest omfattande analys som görs när det gäller situationen för de mänskliga rättigheterna i världen och den täcker 159 länder.

Iran - Hamid Ahmadis avrättning stoppad!

15 februari 2017 13:36
​Amnesty har informerats om att avrättningen av Hamid Ahmadi stoppats. Enligt uppgift har myndigheterna har meddelat hans familj att de inte har några planer på att avrätta honom. Ett intensivt kampanjarbete från Amnesty och andra aktörer kan ha bidragit till beslutet. Amnesty kommer att fortsätta följa utvecklingen för att säkerställa att myndigheterna står vid sitt ord.

DR Kongo - ungdomsaktivist frigiven!

14 februari 2017 15:43
​Musasa Tshibanda, aktivist från ungdomsrörelsen Lutte pour le Change (LUCHA), Kamp för förändring, i Demokratiska republiken Kongo släpptes utan åtal den 8 februari efter att ha hållits isolerad sedan han greps den 16 december 2016.

​Malaysia - dödsstraff omvandlat

13 februari 2017 10:15
Amnesty välkomnar att dödsdomen mot den nigerianske medborgaren Osariakhi Ernest Obayangbon omvandlats till livstids fängelse.

​Laos - samvetsfångar bekräftat fria

10 februari 2017 10:31
Amnesty International har nu fått bekräftat från oberoende tillförlitliga källor att Thongpaseuth Keuakoun och Seng-Aloun Phengphanhare, som greps i oktober 1999, efter mer än 16 år i fängelse frigavs i mars 2016.
Läs alla nyheter i vårt pressrum på MyNewsDesk