Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Amnesty International i Almedalen

21 juni 2017 10:21
Är du i Almedalen och är intresserad av mänskliga rättigheter? ​Mellan den 2 och 6 juli 2017 finns Amnesty International på plats i Almedalen.

Sydsudan: Regeringsstyrkor har fördrivit tiotusentals civila

21 juni 2017 02:00
Tiotusentals civila i Sydsudans delstat Övre Nilen har tvingats bort från området sedan regeringsstyrkor har bränt, beskjutit och systematiskt plundrat deras hem under perioden januari till maj 2017. Det konstaterar Amnesty International efter att ha besökt Sydsudan och intervjuat dussintals offer och ögonvittnen.

Biståndsgivare sviker närmare en miljon sydsudanesiska flyktingar i Uganda

19 juni 2017 09:43
​Rika länder sviker sitt ansvar att hjälpa Uganda att stödja de tusentals flyktingar som flyr från dödligt våld, sexuellt våld och andra kränkningar av mänskliga rättigheter i Sydsudan, det konstaterar Amnesty International i en kritisk rapport som lanseras före det stora givartoppmötet i Ugandas huvudstad Kampala den 22-23 juni.

​USA/Mexiko: Trumps politik utsätter flyktingar för en farlig limbo-tillvaro

15 juni 2017 07:01
Amnesty International har gjort research på bägge sidor gränsen i USA och Mexiko när det gäller situationen för flyktingar i länderna. Rapporten visar att mycket av det som pågår har resulterat i olagliga så kallade "push-backs" vid gränsen av människor som vill söka asyl. Rapporten visar också att tusentals familjer, i strid med folkrätten, riskerar att låsas in på förvar.

​Burma: Etniska minoriteter utsätts för krigsbrott i norra delarna av landet

14 juni 2017 07:30
Civila från minoritetsgrupper utsätts för våld och övergrepp, inklusive krigsbrott, från Burmas militär och från väpnade etniska grupper i den norra delstaten Kachin och i den norra delen av delstaten Shan som ligger i östra Burma. Det visar en ny rapport från Amnesty International som baseras på tre researchresor som organisationen nyligen gjort till landet.

Turkiet: Amnestys ordförande fortsatt häktad och kommer att åtalas

10 juni 2017 14:16
De turkiska myndigheterna har beslutat att åtala Taner Kiliç, ordförande i Amnesty Turkiet, för "medlemsskap i en terroristorganisation". Taner Kiliç greps och häktades i tisdags, misstänkt för samröre med Fethullah Gülen-rörelsen. Han greps tillsammans med 22 andra advokater som alla är baserade i Izmir. Amnesty International kräver att han omedelbart och ovillkorligen friges.

Iran - ung man fri efter tio år som dödsdömd

8 juni 2017 11:42
​Salar Shadizadi frigavs den 25 april efter tio år som dödsdömd. Familjen till den pojke Salar oavsiktligt råkat döda hade gått med på benådning mot diyah - blodspengar.

Förbjud varor från olagliga israeliska bosättningar!

7 juni 2017 02:01
För att markera att det har gått 50 år sedan Israels ockupation av Västbanken, inklusive Östra Jerusalem och Gazaremsan, uppmanar Amnesty International stater över hela världen att förbjuda bosättningsvaror på sina marknader och förhindra sina företag att verka i bosättningsområden.

​Nepal: Skrupelfria rekryterare utnyttjar migrantarbetare

6 juni 2017 06:15
Regeringen i Nepal har misslyckats med att göra något åt den vilseledande och bedrägeriaktiga verksamhet som pågår inom rekryteringsbranschen i landet. Det här utsätter migrantarbetere för risken att utsättas för tvångsarbete utomlands och lämnar dem med enorma skulder, det slår Amnesty International fast i en ny rapport.

Maldiverna : Aktivist frigiven

2 juni 2017 14:00
​Thayyib Shaheem, känd aktivist på sociala medier i Maldiverna, frigavs den 17 april efter att ha tillbringat närmare en månad i fängelse.

​Frankrike: Undantagslagar används för att begränsa demonstrationsfriheten

31 maj 2017 01:01
En ny rapport från Amnesty International, "A right not a threat: Disproportionate restrictions on demonstrations under the State of Emergency in France" visar hur både rörelsefriheten och mötesfrihetenbegränsats i Frankrike sedan undantagslagarna infördes. Bland annat har hundratals miljö- och arbetsrättsaktivister hindrats från att delta i protester.

​USA: Gravida kvinnors hälsa hotas på grund av straffande lagar

23 maj 2017 07:30
Ett antal lagar i USA som säger sig verka för spädbarns och gravidas hälsa får i själva verket en motsatt effekt eftersom gravida kvinnor, på grund av lagarna, drar sig för att söka nödvändig mödravård. Det här äventyrar deras välbefinnande och kränker deras rätt till hälsovård, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

​Amnesty agerar för HBTQI-personer i Japan

19 maj 2017 00:01
Årets pridefestivaler har dragit igång och fler följer under våren och sommaren. På flera ställen runt om i landet kommer Amnesty finnas på plats för att uppmärksamma situationen för HBTQI-personer i Japan.
Läs alla nyheter i vårt pressrum på MyNewsDesk