Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

​USA: Gravida kvinnors hälsa hotas på grund av straffande lagar

23 maj 2017 07:30
Ett antal lagar i USA som säger sig verka för spädbarns och gravidas hälsa får i själva verket en motsatt effekt eftersom gravida kvinnor, på grund av lagarna, drar sig för att söka nödvändig mödravård. Det här äventyrar deras välbefinnande och kränker deras rätt till hälsovård, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

​Amnesty agerar för HBTQI-personer i Japan

19 maj 2017 00:01
Årets pridefestivaler har dragit igång och fler följer under våren och sommaren. På flera ställen runt om i landet kommer Amnesty finnas på plats för att uppmärksamma situationen för HBTQI-personer i Japan.

USA: Chelsea Manning äntligen fri

17 maj 2017 07:01
När Chelsea Mannings den 17 maj försätts på fri fot från militärfängelset i USA sätter det äntligen punkt för det straff hon fick för att ha läckt hemligstämplat material, inklusive information om möjliga krigsbrott utförda av USAs militär. Amnesty International kräver en oberoende undersökning av de avslöjanden som Chelsea Manning gjort samt ett starkare skydd för visselblåsare.

Världen: Människorättsförsvarare har aldrig varit så utsatta som idag

16 maj 2017 01:01
​Under de kommande åren intensifierar Amnesty International sitt arbete för människorättsförsvarare. Skälet till det är att attackerna mot människorättsförsvarare ökar i alla regioner i världen. De utsätts för förtalskampanjer, hot och till och med mord. Samtidigt minskar utrymmet för det civila samhället.

El Salvador: Unik möjlighet att avkriminalisera abort

15 maj 2017 13:18
Den lagstiftande församlingen i El Salvador har just nu en historisk chans att slopa kriminaliseringen av aborter och skydda miljontals kvinnors hälsa och liv i landet. Inom kort inleds en debatt som kan resultera i att landet tar de första stegen för att avkriminalisera abort.

Iran - journalist frigiven efter 10 år

15 maj 2017 12:23
​Den iranske journalisten och människorättsförsvararen Mohammad Sadiq Kabudvand frigavs den 12 maj efter ett årtionde i fängelse. Kabudvand, grundare och ordförande i Kurdistans människorättsorganisation, HROK och redaktör för tidningen Payam-e Mardom-e- Kurdistan, greps den 1 juli 2007.

Peru: Domstolsbeslut milstolpe för miljöförsvarare

4 maj 2017 16:07
​Beslutet i Perus Högsta domstol den 3 maj markerar slutet för den rättegång som pågått mot Máxima Acuña, självförsörjande bonde i Cajamarcaregionen i norra Peru, som har en tvist med Yanacocha gruvbolag om äganderätten till marken där hon bor. Amnesty välkomna beslutet och säger att det är en en milstolpe för miljöförsvarare i landet.

​Världen: Internationella dagen för pressfrihet

3 maj 2017 00:01
Den 3 maj är det den internationella dagen för pressfrihet. En fri press är en av grundbultarna för ett fritt samhälle - dessvärre krymper handlingsutrymmet alltmer för dessa yrkesgrupper i världen. Just nu har Amnesty en global kampanj för att frige fängslade journalister i Turkiet.

Bangladesh: Sekulära röster tystas och yttrandefriheten inskränks

2 maj 2017 13:00
​Bangladeshiska myndigheter misslyckas stort med att skydda oliktänkande. De tar inte heller ansvar för att skydda oliktänkande från de beväpnade grupper som hotar dem. Vidare kväver myndigheterna yttrandefriheten i landet genom en rad nya repressiva lagar, avslöjar en ny rapport från Amnesty International idag.

Iran - filmare frigiven

1 maj 2017 22:04
​Den iranske filmaren Keywan Karimi frigavs från Evin-fängelset i Teheran den 19 april 2017 efter att ha suttit fängslad sedan november 2016. Enligt advokaten skedde det efter att en appellationsdomstol gått med på villkorlig frigivning. Keywan kommer att stå under övervakning till slutet av oktober.

Mexiko - ny lag mot tortyr ger hopp

27 april 2017 18:03
​Amnesty välkomnar att den mexikanska kongressen den 26 april antog en lag mot tortyr - Ley General contra la Tortura - som utlovades för mer än två år sedan. Löftet om lagen kom efter att 43 studenter utsatts för påtvingat försvinnande, något som utlöste ett nationellt ramaskri

​USA/Virginia - dödsstraff omvandlat

26 april 2017 19:40
Den 20 april omvandlade guvernören i Virginia dödsdomen mot Ivan Teleguez till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Avrättningen var planerad att verkställas den 25 april. Ivan Teleguez har hela tiden vidhållit sin oskuld.
Läs alla nyheter i vårt pressrum på MyNewsDesk