Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Burma:Rohingyer lever i ett apartheidsystem

21 november 2017 05:01
Folkgruppen rohingya i Burma utsätts för en statligt sanktionerad institutionaliserad diskriminering som utgör apartheid - vilket är ett brott mot mänskligheten, det konstaterar Amnesty International i en rapport som analyserar grundorsakerna till krisen i delstaten Rakhine.

Amnesty: Ny undersökning visar hur kvinnor världen över drabbas av näthat - Sverige är ett av de undersökta länderna

20 november 2017 01:01
Kvinnor i hela världen drabbas hårt av trakasserier och kränkningar på sociala medier, det visar en ny rapport från Amnesty International. Över 40 procent som utsatts för näthat har fruktat för sin egen säkerhet och över tre fjärdedel har ändrat på sitt sätt att använda sociala medier efter att de har blivit utsatta. Sverige är ett av de åtta undersökta länderna.

​Filippinerna: “Striden om Marawi” lämnar efter sig dödsfall och förstörelse

17 november 2017 01:00
Civila på ön Mindanao fick betala ett högt pris för den filippinska militärens sammandrabbningar med IS-kopplad milis i “striden om Marawi”. Under perioden maj till oktober i år dödades ett dussintal personer och flera fastigheter och bostadhus totalförstördes, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

​Kobolt: Företag gör för lite för att stoppa misstänkt barnarbete hos underleverantörer

15 november 2017 02:01
För två år sedan avslöjade Amnesty International hur batterier som används i produkter hos elektronikföretag och elbilsföretag kunde kopplas till barnarbete i Demokratiska republiken Kongo (DRK). Nu konstaterar Amnesty i en uppföljande rapport att företagen fortfarande inte gör tillräckligt för att stoppa människorättskränkningar som sker hos deras underleverantörer när det gäller kobolt.

​Nigeria: Dödliga tvångsvräkningar av invånare vid kustnära samhällen

14 november 2017 01:00
Över 30 000 människor har tvångsvräkts från bosättningar i delstaten Lagos trots att det går emot domstolsbeslut 11 människor har dödads och minst 17 saknas efter att säkerhetsstyrkor och oidentifierade beväpnade män har utfört våldsamma tvångsvräkningar 300 000 människor hotas av ytterligare tvångsvräkningar

​Mauretanien: Samvetsfånge frigiven

13 november 2017 13:03
Mohamed Mkhaïtir släpptes den 9 november efter att ha suttit fängslad sedan den 5 januari 2014. Fredagen den 9 november togs fallet med Mohamed Mkhaïtir upp för andra gången i en appellationsdomstol i nordvästra Nouadhiboi. Mkhaïtir dömdes till döden 2014 för ett facebookinlägg som anklagades för att vara “blasfemiskt” (“hädiskt”).

Amnesty International på MR-dagarna

6 november 2017 06:00
Den 9-11 november deltar Amnesty International på MR-dagarna i Jönköping där vi bjuder in till fyra seminarier. Vi diskuterar människorättsförsvarare i skottgluggen, utsatta EU-medborgares mänskliga rättigheter, hur sexuella och reproduktiva rättigheter attackeras bland annat genom abortförbud och Trumps gagrule samt hur situationen i Turkiet ser ut.

Kina - kvinnorättsaktivist fri

30 oktober 2017 09:44
Den kinesiska kvinnorättsaktivisten Su Changlan frigavs från fängelset den 26 oktober efter tre års orättfärdigt straff.

Bahrain - människorättsförsvarare frigiven

30 oktober 2017 09:32
Människorättsförsvararen Ebtisam al-Saegh i Bahrain frigavs den 22 oktober från fängelset där hon suttit fängslad sedan juli. Hon vet inte villkoren för frigivningen och hennes advokat har ännu inte fått kopior av dokumenten i fallet.

Venezuela: Olagliga husrannsakningar ökar otryggheten hos befolkningen

30 oktober 2017 06:00
Rapporten “Nights of terror: Attacks and illegal raids on homes in Venezuela” avslöjar hur venezuelanska säkerhetsstyrkor och väpnade civila grupper, som finansierats av staten, de senaste månaderna har brutit sig in i människors hem i ett försök att skrämma dem från att vara med på demonstrationer eller andra former av protester.

​Amnesty: Var är Gui Minhai?

25 oktober 2017 19:20
Kinesiska myndigheter har rapporterat att Gui Minhai, en svensk-kinesisk förläggare bosatt i Hongkong, har frigivits. Men nu är han försvunnen. - Vi anser inte att han är fri förrän han verkligen är det, det vill säga när han har kunnat återförenas med sina anhöriga i det land där han vill göra det, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.

Ryssland: Fångtransporter som på Gulagtiden

25 oktober 2017 03:00
Rapporten "Prisoner transportation in Russia: Travelling into the unknown" tar upp de grymma och förnedrande förhållanden, i ett arv från Sovjettiden, som både män och kvinnor tvingas stå ut med med.
Läs alla nyheter i vårt pressrum på MyNewsDesk