Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Absurda anklagelser mot människorättsförsvarare hårt slag mot rättigheter i Turkiet

18 juli 2017 09:42
Tio människorättsförsvarare är misstänkta för att ha begått brott i en “terroristorganisations namn utan att vara medlem” i Turkiet. ​Sex av dem har begärts häktade i väntan på rättegång medan de andra fyra släpptes mot borgen, men är fortfarande under utredning. Detta är ett hån mot rättvisan och en nytt lågvattenmärke för mänskliga rättigheter i Turkiet sedan kuppförsöket i fjol.

Öppet brev om fängslandet av människorättsförsvarare i Turkiet

14 juli 2017 11:12
​Vi är bestörta och förfärade över den turkiska regeringens fängslande av tio människorättsförsvarare, som nu utreds för medlemskap i en "väpnad terrororganisation" för deras fredliga arbete för mänskliga rättigheter. Läs det öppna brevet från Amnesty International, Avaaz, Human Rights Watch, International Trade Union Confederation och Transparency International.

Irak: Mänsklig katastrof i kölvattnet av striderna om västra Mosul

11 juli 2017 08:59
​En ny rapport blottlägger omfattningen av våldet och lidandet hos civila som är fast i Mosul. Den så kallade Islamiska staten har avsiktligt stängt in familjer i sina hem i västra Mosul för att kunna använda dem som mänskliga sköldar. Irakiska styrkor och den USA-ledda koalitionen har använt vapen som har skördat tusentals civila dödsoffer. I vissa fall kan det utgöra krigsförbrytelser.

Amnesty Turkiets generalsekreterare måste släppas från isoleringshäkte

6 juli 2017 10:01
Idil Eser och de andra som fängslats verkar ha nekats tillgång till advokat. De verkar även ha nekats rätten att kontakta sina familjer, vilket de måste ha rätt till omedelbart. Två utländska utbildare - en svensk och en tysk medborgare - har tillsammans med hotellägaren där workshoppen ägde rum också gripits. Vi kan inte just nu gå ut med mer information om den svenske medborgaren.

Medelhavet: EU vänder ryggen mot människor på flykt

6 juli 2017 01:01
​- Cyniska avtal med Libyen leder till att tusentals människor riskerar att utsättas för våldtäkter, tortyr och att mista livet på Medelhavet. - Dödssiffran på Medelhavet har tredubblats sedan 2015, vilket gör att 2017 ser ut att bli dödligaste året hittills.

Nigeria: Shell delaktiga i avrättningar på 90-talet

29 juni 2017 11:55
​I dag kan Amnesty International avslöja att oljejätten Shell står anklagade för delaktighet i utomrättsliga gripanden, häktningar och avrättningar av nio män som hängdes av Nigerias militärregim på 1990-talet. Avslöjandet har kommit fram efter att en rättsprocess inletts mot det nederländska företaget gällande fyra av avrättningarna.

Amnesty International i Almedalen

21 juni 2017 10:21
Är du i Almedalen och är intresserad av mänskliga rättigheter? ​Mellan den 2 och 6 juli 2017 finns Amnesty International på plats i Almedalen.

Sydsudan: Regeringsstyrkor har fördrivit tiotusentals civila

21 juni 2017 02:00
Tiotusentals civila i Sydsudans delstat Övre Nilen har tvingats bort från området sedan regeringsstyrkor har bränt, beskjutit och systematiskt plundrat deras hem under perioden januari till maj 2017. Det konstaterar Amnesty International efter att ha besökt Sydsudan och intervjuat dussintals offer och ögonvittnen.

Biståndsgivare sviker närmare en miljon sydsudanesiska flyktingar i Uganda

19 juni 2017 09:43
​Rika länder sviker sitt ansvar att hjälpa Uganda att stödja de tusentals flyktingar som flyr från dödligt våld, sexuellt våld och andra kränkningar av mänskliga rättigheter i Sydsudan, det konstaterar Amnesty International i en kritisk rapport som lanseras före det stora givartoppmötet i Ugandas huvudstad Kampala den 22-23 juni.

​USA/Mexiko: Trumps politik utsätter flyktingar för en farlig limbo-tillvaro

15 juni 2017 07:01
Amnesty International har gjort research på bägge sidor gränsen i USA och Mexiko när det gäller situationen för flyktingar i länderna. Rapporten visar att mycket av det som pågår har resulterat i olagliga så kallade "push-backs" vid gränsen av människor som vill söka asyl. Rapporten visar också att tusentals familjer, i strid med folkrätten, riskerar att låsas in på förvar.

​Burma: Etniska minoriteter utsätts för krigsbrott i norra delarna av landet

14 juni 2017 07:30
Civila från minoritetsgrupper utsätts för våld och övergrepp, inklusive krigsbrott, från Burmas militär och från väpnade etniska grupper i den norra delstaten Kachin och i den norra delen av delstaten Shan som ligger i östra Burma. Det visar en ny rapport från Amnesty International som baseras på tre researchresor som organisationen nyligen gjort till landet.

Turkiet: Amnestys ordförande fortsatt häktad och kommer att åtalas

10 juni 2017 14:16
De turkiska myndigheterna har beslutat att åtala Taner Kiliç, ordförande i Amnesty Turkiet, för "medlemsskap i en terroristorganisation". Taner Kiliç greps och häktades i tisdags, misstänkt för samröre med Fethullah Gülen-rörelsen. Han greps tillsammans med 22 andra advokater som alla är baserade i Izmir. Amnesty International kräver att han omedelbart och ovillkorligen friges.

Iran - ung man fri efter tio år som dödsdömd

8 juni 2017 11:42
​Salar Shadizadi frigavs den 25 april efter tio år som dödsdömd. Familjen till den pojke Salar oavsiktligt råkat döda hade gått med på benådning mot diyah - blodspengar.

Förbjud varor från olagliga israeliska bosättningar!

7 juni 2017 02:01
För att markera att det har gått 50 år sedan Israels ockupation av Västbanken, inklusive Östra Jerusalem och Gazaremsan, uppmanar Amnesty International stater över hela världen att förbjuda bosättningsvaror på sina marknader och förhindra sina företag att verka i bosättningsområden.
Läs alla nyheter i vårt pressrum på MyNewsDesk