Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

​Burma: Brott mot mänskligheten utförd av militär

18 oktober 2017 02:01
Amnesty konstaterar att minst sex fall av brott mot mänskligheten har ägt rum i Burma. För första gången pekas specifika militära enheter ut. Rapporten bygger bland annat på intervjuer på plats med över 150 personer

Uzbekistan - ännu en frigivning

16 oktober 2017 12:11
​Ytterligare en samvetsfånge har frigivits i Uzbekistan. Den 3 oktober släpptes människorättsförsvararen Azam Farmonov från Jaslik-fängelset i nordvästra Uzbekistan efter att ha suttit fängslad i nästan 12 år. Han är nu tillbaka hemma med sin familj - sin hustru , sin 13-åriga dotter och sin 11-åriga son.

Amnesty: Turkiet måste frige de fängslade människorättsförsvararna

12 oktober 2017 02:01
MR-försvarare riskerar upp till 15 års fängelse efter falska terroranklagelser. Bland dem finns svensk-iranske IT-säkerhetskonsulten Ali Gharavi, Amnesty Turkiets ordförande Taner Kiliç och Amnesty Turkiets generalsekreterare İdil Eser. Den 14 oktober anordnas manifestationer för de fängslade över hela världen, i Sverige sker det i Stockholm, Sandviken, Lund, Göteborg, Malmö och Hässleholm.

Uzbekistan - journalist frigiven

10 oktober 2017 15:48
Salidzhon Abdurakhmanov frigavs på kvällen den 4 oktober efter mer än nio år in fängelse. Han dömdes 2008 till 10 års fängelse för narkotikainnehav. Anklagelsen tros dock ha varit fabricerad för att straffa honom för hans arbete som journalist och människorättsförsvarare.

​Internationella dagen mot dödsstraff

9 oktober 2017 17:10
Den 10 oktober är det den internationella dagen mot dödsstraff. I år är det också 40 år sedan Amnesty International började arbeta mot dödsstraffet, något som bestämdes vid en internationell konferens i Stockholm som Amnesty ordnade. Då var det bara 16 länder som helt hade avskaffat dödsstraffet i sin lagstiftning, idag är antalet länder som helt övergivit dödsstraffet 105.

Amnesty International Sverige på Bokmässan

26 september 2017 00:01
Amnesty International är på Bokmässan mellan 29 september och 1 oktober. Temat i montern är dels våra samarbeten med skolor runt om i Sverige och dels Turkiet.

Amnesty beklagar beslut om tiggeriförbud i Vellinge kommun

21 september 2017 11:42
​I går tog kommunfullmäktige i Vellinge beslutet att så kallat passiv insamling av pengar, eller tiggeri, ska förbjudas inom vissa områden i kommunen. Beslutet var väntat efter att kommunstyrelsen lagt fram förslaget den 29 augusti. Amnesty International Sverige beklagar beslutet.

​Israel/Palestina: Cirkusartist frigiven

18 september 2017 17:34
Den 30 augusti släpptes den palestinska cirkusartisten och läraren Mohamed Faisal Abu Sakha från Ketziot-fängelset i Israel efter att ha varit administrativt frihetsberövad i 625 dagar utan åtal eller rättegång.

​Burma: Etnisk rensning av rohingyas i delstaten Rakhine

14 september 2017 19:31
Amnesty International kan avslöja nya bevis som pekar på en så kallad "brända jordens taktik" i massiv skala i norra delen av delstaten Rakhine. Burmas säkerhetsstyrkor och medborgargarden bränner ner hela byar som bebos av rohingyas och skjuter sedan på människor när de försöker fly.

​Tchad: Människorättsförsvarare attackeras

14 september 2017 10:01
Människorättsförsvarare, medborgarrörelser, fackföreningsaktiva och journalister som är kritiska mot regeringen har en alltmer utsatt och farlig situation i Tchad. Regeringen har både har ökat antalet repressiva lagar och använder sig av underrättelseverksamhet för att tysta kritiker och hindra dem i deras arbete. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

Peru: Urfolk utsätts för farliga gifter utan att få tillgång till sjukvård

13 september 2017 17:00
Idag, den 13 september, är det tio år sedan konventionen om urfolks rättigheter antogs av FN. I samband med det lanserar Amnesty International en ny rapport, som visar hur den peruanska regeringen försummar hälsan hos hundratals människor från urfolkssamhällen. Deras enda källa till vatten är förorenat av giftiga metaller och är skadligt för hälsan. Samtidigt saknar de fullvärdig sjukvård.
Läs alla nyheter i vårt pressrum på MyNewsDesk