Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

​Amnestyannons stoppad i Washingtons tunnelbana

23 februari 2018 15:02
I samband med lanseringen av Amnesty Internationals årsrapport skulle annonser sättas upp i tunnelbanan i Washington DC där presskonferensen skulle hållas. Annonserna, som föreställer ledarna Donald Trump, Kim Jong Un och Vladimir Putin med texten: “A storm is brewing. Join the movement.” nekades av Metro, Washington DC’s tunnelbanesystem.

Amnestys årsrapport 2017: Ett år av politisk hätskhet och motkrafter

22 februari 2018 06:01
Världen lever nu med konsekvenserna av en hätsk retorik - något som hotar att normalisera omfattande diskriminering av marginaliserade grupper. Det här varnar Amnesty International för när organisationen lanserar sin årliga rapport över situationen när det gäller mänskliga rättigheter i världen.

​Sverige: Dödsdömde Ahmadreza Djalali får svenskt medborgarskap

17 februari 2018 14:50
Ahmadreza Djalali, som är läkare och forskare i katastrofmedicin, är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, där också hans fru och två barn är bosatta. Nu har Migrationsverket, efter ansökan, beviljat honom svenskt medborgarskap.

​Turkiet : Läkare frigivna

16 februari 2018 14:41
De 11 läkare i turkiska läkarförbundet (TTB) som greps den 30 januari har släppts ur häktet efter att de förhörts av åklagare. De måste dock rapportera till en polisstation en gång i månaden och utredningen av dem pågår fortfarande. Amnesty International uppmanar myndigheterna att lägga ner utredningen.

El Salvador: Teodora är fri!!!

15 februari 2018 16:56
Idag, den 15 februari frigavs Teodora del Carmen Vásquez i El Salvador. Tidigt på morgonen lämnade hon kvinnofängelset Ilopango. Hon möttes av sin familj och organisationer som kämpat för hennes frihet.

Etiopien: Eskinder Nega friges

14 februari 2018 19:30
​Idag kunde journalisten Eskinder Nega lämna fängelset som en fri man efter att ha suttit nästa sju år dömd för påhittade terroristbrott. Uppdatering från tidigare nyhet.

USA - avrättning stoppad i Ohio

12 februari 2018 14:26
​Raymond Tibbetts dömdes till döden 1998 för mordet på Fred Hicks 1997. I januari 2017 rekommenderade Ohios benådningsnämnd guvernören att neka Raymond Tibbett nåd.

​Iran: Dödsstraff omvandlat

9 februari 2018 13:58
Saman Naseem, som i sex år väntat på sin avrättning, kan snart vara en fri man. Hans advokat har bekräftat att Saman friats från anklagelsen “fiendskap med Gud” och istället dömdes till fem års fängelse för "medlemskap i en grupp med syfte att störa den nationella säkerheten”. Eftersom Saman redan suttit sex år i fängelse bör han friges inom kort.

​Amnesty välkomnar att tiggeriförbud i Vellinge stoppas

8 februari 2018 14:10
Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat att det inte kan bli något tiggeriförbud i Vellinge i Skåne. Amnesty International välkomnar beslutet, vilket går i linje med rådande människorättsprinciper. Enligt förvaltningsrätten har Vellinge kommun inte visat att tiggeriet medfört sådana olägenheter eller störningar att ett förbud är befogat, och det kan därför inte godtas.

​Kina: Regimens påståenden om Gui Minhais fall är absurda

6 februari 2018 16:37
-Det här agerandet från kinesiska myndigheter är otroligt upprörande De har fortfarande inte förklarat varför de förde bort Gui Minhai medan han reste med svenska diplomater. Gui Minhai måste friges. Han och hans familj har lidit tillräckligt, deras mardröm ska inte behöva upprepas.

Turkiet - Fortsatt fängslad

31 januari 2018 15:41
​Vid en förhandling den 31 januari beslöt en domstol i Istanbul att villkorligt frige Amnestys ordförande, Taner Kılıç. Han har suttit nästan åtta månader i fängelse sedan han greps den 6 juni 2017 och på felaktiga grunder anklagades för att tillhöra Fethullah Gülen-rörelsen.

Irland - Folkomröstning om abortlagstiftning

30 januari 2018 15:23
Amnesty International välkomnar den irländska regeringens beslut om en planerad folkomröstning om abortlagstiftningen i landet. Som lagen ser ut idag är abort förbjudet och straffbart. Undantag medges bara om det finns en “verklig och väsentlig” risk för kvinnans liv, inklusive risk för självmord.
Läs alla nyheter i vårt pressrum på MyNewsDesk