Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Vietnam: Känd bloggare frigiven

Publicerad: 22 oktober 2014

Tisdagen den 21 oktober släpptes den kände bloggaren Nguyen Van Hai, mer känd som Diey Cay. Han fördes direkt från fängelset till flygplatsen för vidare befordran till USA.

Nguyen Van Hai grundade Free Journalists Club i september 2007 och blev en av Vietnams mest inflytelserika bloggare. Under sin signatur Dieu Cay har han bloggat om sociala frågor, brott mot mänskliga rättigheter och nationell suveränitet. Han greps första gången i april 2008 och åtalades med politiskt motiverade anklagelser för skattefusk och dömdes till två och ett halvt års fängelse. I stället för att släppas i slutet av strafftiden i oktober 2010, kvarhölls han för en utredning om att ha "bedrivit propaganda" mot staten.

I september 2012 dömdes han till tolv års fängelse, enligt artikel 88 i den vietnamesiska brottsbalken, för "propaganda mot staten", efter en bristfällig rättegång. Under juni och juli 2013 hungerstrejkade Nguyen van Hai i fem veckor i protest mot behandlingen i fängelset.

Bakgrund  
Amnesty driver en kampanj för att få samvetsfångar fria i Vietnam. I november 2013 släpptes rapporten, Silenced Voices, som beskriver 75 enskilda individer som sitter fängslade för att de med fredliga medel använt sina grundläggande mänskliga rättigheter.