Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Uzbekistan - samvetsfånge frigiven

Publicerad: 10 oktober 2017


Salidzhon Abdurakhmanov frigavs på kvällen den 4 oktober efter mer än nio år in fängelse. Han dömdes 2008 till 10 års fängelse för narkotikainnehav. Anklagelsen tros dock ha varit fabricerad för att straffa honom för hans arbete som journalist och människorättsförsvarare. 

Salidzhon Abdurakhmanov var ordförande i en icke-statlig organisation i Karakalpakstan, en autonom republik i Uzbekistan. han var även en de få oberoende journalisterna kvar i landet som skrev om situationen i Karakalpakstan för uznews.net. Salidzhon Abdurakhmanov greps den 7 juni 2008 bara några dagar innan han skulle delta i ett internationellt mediaseminarium i huvudstaden Tasjkent.

Salidzhon Abdurakhmanov uttrycker sin tacksamhet till alla som kämpade för hans frihet och inte glömde bort honom. Han säger att de vykort som han mottog från hela världen, även några på kinesiska, gjorde det möjligt för honom att hålla modet uppe genom åren. 

Amnesty International har arbetat för Salidzhon Abdurakhmanovs frihet sedan 2009 och i svenska sektionen har tre lokala grupper i Örebro, Säffle och Stockholm arbetat med fallet.