Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Uzbekistan - ännu en frivning

Publicerad: 16 oktober 2017


Ytterligare en samvetsfånge har frigivits i Uzbekistan. Den 3 oktober släpptes människorättsförsvararen Azam Farmonov från Jaslik-fängelset i nordvästra Uzbekistan efter att ha suttit fängslad i nästan 12 år. Han är nu tillbaka hemma med sin familj, hustru , 13-årig dotter och 11-årig son. . Azam Farmonov har berättat att villkoren i fängelset förbättrades efter den förre presidenten Islam Karimov avlidit i september 2016 och den nye presidenten Shavkat Mirzioiev tillträtt. Han planerar att skriva en bok om tiden i Jaslik- fängelset.

Azam FArmonov var medlem i  Human Rights Society of Uzbekistan, HRSU, i östra Sirdaryo-regionen och försvarade lokala jordbrukare som anklagat tjänstemän för försummelse och korruption.. Han greps tillsammans med Alisher Karamatov, som också var medlem i HRSU i april 2006. De dömdes till nio år fängelse efter en bristfällig rättegång, anklagade för utpressning. Alisher Karamatov frigavs i april 2012 på grund av dåliga hälsa. I slutet av april 2015 skulle Azam farmonov friges men istället förlängdes han straff med fem för påstådda brott mot fängelsereglerna.

Amnesty International har arbetat med fallet under många år, i Sverige genom lokala grupper i Göteborg och Stockholm.

Azam Farmonov är den fjärde samvetsfången som Amnesty arbetat för som frigivits under 2017. I februari frigavs Muhammad Bekzhanov , i augusti Erkin Musajev och för två veckor sedan Salidzhon Abdurakhmanov