Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

USA - Chelsea Manning snart fri!

Publicerad: 18 januari 2017

Med bara några dagar kvar på sitt ämbete har president Obama förkortat Chelsea Mannings 35-åriga straff. Enligt uppgift kommer Manning att friges i maj i år.

Chelsea Manning, menig soldat i USA:s armé, dömdes till 35 års fängelse den 21 augusti 2013 efter att ha läckt hemligstämplat amerikanskt regeringsmaterial till webbplatsen Wikileaks. Några av dokumenten påtalar vad som kan vara människorättskränkningar och brott mot den internationella humanitära rätten, begångna både av amerikanska trupper, av afghanska och irakiska styrkor som samverkat med USA:s armé, samt av underrättelsetjänsten CIA.

Straffet som utdömdes var mycket längre än för militärer som dömts för åtalspunkter som mord, våldtäkt och krigsbrott, liksom för andra som dömts för att ha läckt hemligstämplat material till allmänheten.

Amnesty som i flera år arbetat för Chelsea Mannings frigivning välkomnar straffomvandlingen men uppmanar president Obama att även benåda Edward Snowden.