Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

USA: Beslut om att Albert Woodfox ska friges!

Publicerad: 9 juni 2015

Herman Wallace, Robert King och Albert Woodfox står med armarna runt varandra.

UPPDATERING

Under den 13 juni nåddes vi av beskedet att trots att en federal domstol på måndagen begärde att Albert Woodfox skulle släppas, går nu en delstatsdomstol emot domslutet. 

Du kan läsa mer här: Stort bakslag - Albert Woodfox friges inte

---------------------------------------------------------------------

Under måndagen den 8 juni beslutade domare James Brady att Albert Woodfox ovillkorligen ska friges. I över fyra decennier har Albert Woodfox suttit i en isoleringscell i delstaten Louisiana.

- Efter fyra decennier i isoleringscell är domare Bradys beslut om att Albert Woodfox ovillkorligen ska friges ett stort steg närmare rättvisa. Woodfox har tillbringat 43 år fången i ett rättssystem fyllt med brister. Det enda humana är att Louisianas myndigheter säkerställer att han släpps omedelbart, säger Amnesty USA:s kampanjansvarige Jasmine Heiss.

Albert fängslades tillsammans med Herman Wallace i slutet av 1960-talet, dömda för rån. År 1972 dömdes Alber Woodfox, Herman Wallace och Robert King till livstids fängelse för mord på en fängelsevakt. Alla tre har hävdat att de är oskyldiga till mordet och att de falskeligen anklagats på grund av sina politiska aktiviteter i fängelset. De var alla med i Black Pantherrörelsen. Inga fysiska bevis har bundit dem till brottet och de dömdes enbart på grund av ett högst ifrågasatt vittnesmål från en medfånge. Under årens lopp har dokument framkommit som tyder på att huvudvittnet mutades av fängelsepersonal att vittna mot de båda männen och att delstaten undanhållit bevis om mened från en annan intagen. Ytterligare ett annat vittne tog senare tillbaka sitt vittnesmål.

Robert King frigavs 2001. Den 2 oktober 2013 upphävdes domen mot Herman Wallace och han frigavs. Två dagar senare förlorade Herman Wallace kampen mot cancer och avled.

Under 43 år har Albert tillbringat 23 av dygnets timmar ensam i sin cell med mycket begränsad tillgång till böcker, tidningar och tv. Förutom att hållas isolerad har han fråntagits telefon- och besöksrättigheter. Under alla år i isolering har han berövats möjligheten till intellektuell stimulans och tillfällen att arbeta och studera. Social samvaro har inskränkts till tillfälliga besök av familj och vänner och begränsade telefonsamtal. Nu ska han äntligen bli fri.

Läs mer här: Domstol beordrar Albert Woodfox frigivning