Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Ryssland: Mikhail Kosenko fri

Publicerad: 24 juli 2014

I maj 2012 greps Mikhail Kosenko, tillsammans med stort antal andra personer, på Bolotnajatorget i Moskva i samband med vågen av massprotester som följde de omstridda president- och parlamentsvalen 2011 och 2012.  Han åtalades för att ha "deltagit i ett upplopp" och för att ha använt våld mot poliser och i oktober 2013 dömdes han till psykiatrisk tvångsvård. Amnesty ansåg att domen var ett eko av de värsta formerna av övergrepp i det forna Sovjetsamhället då oliktänkande spärrades in för att tyna bort på mentalsjukhus och krävde hans frigivning.

Den 11 juni i år kom det glädjande beskedet från en domstol att Mikhail inte behövde vårdas på klinik och han frigavs. För några dagar sedan besökte Mikhail och hans syster Ksenia Amnestys Moskvakontor där han berättade att han fått vykort och hälsningar från Amnestymedlemmar i många länder. I en hälsning till Amnesty  (på fotot) skriver han:
“Jag vill uttrycka min djupa tacksamhet till var och en som stödde  mig, till Amnesty International, till alla dem som skickade brev. Era brev bidrog till min frigivning.” M. Kosenko

Amnesty fortsätter att arbeta för att även de övriga som dömdes i samma fall ska friges.

 

Foto: © Alexander Baroshin