Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Mexiko: Samvetsfången frigiven

Publicerad: 17 oktober 2014

Samvetsfången och tortyroffret Ángel Amílcar Colón Quevedo har släppts ut ur fängelset, Amnesty välkomnar beskedet men är starkt kritiskt till att det tagit så lång tid. Ángel Colón greps av polisen i Tijuana i norra Mexiko, på väg från sitt hem i Honduras till USA i mars 2009. Han torterades av både polis och militär och tvingades skriva under ett falskt erkännande vilket användes för att utpeka honom som kriminell. Han drog tillbaka sitt erkännande då han fick träffa en domare och gjorde en anmälan om att han utsatts för tortyr, myndigheterna struntade dock i att vidta några åtgärder.

Frigivningen av Ángel är ett första steg för de mexikanska myndigheterna för att återupprätta hans heder, hans frihet och hans liv. Nu har de erkänt att han var oskyldig - men år 2009 lät de honom paradera som brottsling inför tv-kamerorna. Han förtjänar rättvisa och full upprättelse, säger Mario Ernesto Patrón, som ledde det juridiska team som försvarade Ángel Colón.