Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Mexiko: Kvinna frigiven efter fyra år av orättvisa

Publicerad: 8 juni 2016

Beslutet av en domare den 7 juni att frikänna och frige Yecenia Armenta ger en strimma av hopp för dem som sitter orättvist fängslade i hela Mexiko. Fyra års orättvisa har fått ett slut.

Det var den 10 juli 2012 som Yecenia Armenta, på väg till flygplatsen med sin syster och svägerska, stoppades  av poliser i delstaten Sinaloa. De påstod att bilen var rapporterad stulen. Kvinnorna tvingades in i olika polisbilar och för Yecenia började en 15 timmar lång tortyr. Hon misshandlades, utsattes för kvävning och våldtogs, hon dödshotades, allt för att tvinga henne att “erkänna” inblandning i mordet på hennes make som skjutits en vecka tidigare. När männen hotade att ta in Yecenias barn och våldta och döda dem gick hon med på att skriva under en “bekännelse” och ge dem fingeravtryck.

Trots mängden bevis både från oberoende nationella och internationella experter om att Yecenia utsatts för tortyr insisterade åklagaren på att lagföra henne. Männen som torterade Yecenia Armenta kom från samma åklagarmyndighet som lade fram åtalet mot henne. Ingen av männen som torterade Yecenia har ställts inför rätta vilket visar på bristen på myndigheternas oberoende i det här fallet. 

Yecenia Armenta har en hälsning till alla de som agerat för henne:

“Just nu har jag många blandade känslor, jag har ännu inte hunnit smälta det. Jag känner glädje, jag känner mig väldigt rörd. Jag känner mig som jag varit borta från allt. Jag vill träffa mina barn. 

Till alla de människor som har följt mig vill jag ge mitt stora tack. Utan deras stöd skulle det ha varit nästan omöjligt. Jag vill tacka för er fortsatta kamp, för att ni inte upphör med detta fina arbete, att kämpa för för andras rättigheter. Rättvisan tar tid ibland, men den kommer. 

Till andra kvinnor som utsätts för samma sak som jag, till er säger jag : sluta aldrig kämpa. Detta är en daglig kamp, förlora inte tron. Tala, låt er inte tystas. Tack vare detta fick jag min frihet. Jag tystnade aldrig. ”

Yecenia Armenta var ett av fallen i de internationella kampanjerna Stoppa Tortyr och Skriv för Frihet under 2015.

Yecenia skrev ett brev från fängelset i oktober 2015 som går att läsa här: Brev från fängelset