Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Mexiko - försvarare av landrättigheter frigiven

Publicerad: 17 augusti 2016

Den mexikanske samvetsfången Ildefonso Zamora frigavs den 12 augusti efter nästan nio månader i fängelse efter att en domare förklarat att det inte fanns tillräckliga bevis för en påstådd inblandning i ett rån.

Ildefonso Zamora greps den 20 november 2015 anklagad för inbrott och rån den 11 juli 2012 i ett hus i sitt samfund Tlahuica i San Juan Atzingo, 80 km sydväst om Mexico City. Åtalet baserades på ögonvittnesmål som alla var nästan identiska i innehål, upplägg och ordval. Till och med de 12 utpekade tjuvarna namngavs i samma ordning. Detta tyder på att åtalet var fabricerat och kan ha haft politiskt motiv.

Ildefonso Zamora har sedan 1990-talet varit aktiv för att skydda skogen i samfundets fäderneärvda land och aktivt kritiserat överdriven skogsavverkning, som utförs av lokala skogshuggare. Virket säljs sedan vidare på annat håll.  Ildefonsos son mördades av några skogshuggare 2007.

Efter frigivningen tackade Ildefonso Zamora Amnesty International: 
"Ett stort tack till alla på Amnesty International runt om i världen. Jag har inte tillräckligt många ord för att säga hur oändligt tacksam jag är.  Jag hoppas att Gud fortsätter att ge er sådana ädla hjärtan, så stora hjärtan att fortsätta att försvara människor som lider som jag lidit, som fängslas som jag fängslades ".

Foto: ©AI Mexico
 
Här kan du se en video från frigivningen (på spanska)