Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Kina - medborgarjournalist frigiven

Publicerad: 28 oktober 2016

Yuan Ying, en så kallad medborgarjournalist, aktiv på en webbsida, “64 Tianwang”, frigivs den 27 oktober efter nästan två månader i häkte. Hon greps efter att ha rapporterat om om en demonstration i Peking med 2 000 petitionärer i samband med G20-mötet i Hangzhou. Ytterligare fem andra medborgarjournalister greps också för att ha rapporterat om protester. Anklagelserna mot dem var “muckat gräl och provocerat oro”. Amnesty utfärdade en aktion och fyra av de gripna släpptes efter några dagar. Amnestys aktion och andra påtryckningar från omvärlden tros ha bidragit till de fyras och Yuan Yings frigivning. Den sjätte personen. Qin Chao sitter fortfarande fängslad.

Medborgarjournalister spelar en viktig roll i Kina för att dokumentera kränkningar av de mänskliga rättigheterna, och rapportera om protesterna från petitionärer (samlingsnamn för människor som kommit till huvudstaden för att protestera mot orättvisor de utsatts för i sin hemtrakt) och gräsrotsaktivister som på grund av censur oftast inte kan inte nämnas i inhemska medier.

"64 Tianwang", som grundades 1998, är en av de få stora fastlandsbaserade webbplatser som rapporter och dokumenterar petitionärers protester i Kina.