Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Kina - aktivister fria mot borgen

Publicerad: 11 juli 2017

Tre arbetsrättsaktivister, Hua Haifeng, Li Zhao och Su Heng, frigavs mot borgen den 28 juni. De tre greps i slutet av maj när de undersökte arbetsförhållandena på en skofabrik i Huajian  i Jiangxi-provinsen. Fabriken tillverkar skor för bland andra Ivanka Trumps märke.

Hua Heifeng hade arbetat med China Labour Watch (CLW), en New York-baserad organisation som undersöker arbetsförhållandena hos stora multinationella företags leverantörer. Den 17 maj rapporterade nyhetsföretaget Bloomberg att CLW hade skickat ett brev till Ivanka Trump och uppmanade henne att förbättra villkoren i de fabriker som producerar hennes skomärke. CLW uppgav att arbetarna var tvungna att arbeta 12 1/2 timmar om dagen, sex dagar i veckan och att trots att de arbetade med olika kemikalier fick de inte någon utbildning i säkerhet..

Enligt New York Times försökte Hua åka till Hong Kong den 25 maj för att träffa CLW:s verkställande direktör och en journalist från New York Times men nekades tillstånd att komma in i Hong Kong. Han blev då tillsagd att prata med polisen som informerade honom om att de visste att han undersökte fabriker i Huajian. 

Den 6 juni rapporterade en statlig tidning att de tre gripits anklagade för att "olagligt ha använt speciell utrustning eller enhet för avlyssning eller hemlig fotografering". Tidningen uppgav också att de tre hade "erkänt" att de arbetat underjordiskt i syfte att samla information om arbetsvillkor och interna företagshemligheter och ge informationen till utomeuropeiska organisationer för att få pengar.

Efter frigivningen framförde Hua Haifeng sitt hjärtliga tack till "varje respekterad kollega i Amnesty International för att ha gett sitt stöd medan jag var fängslad. Det var ert stöd som gjorde det möjligt för min familj stod på sig! Tack!"

Enligt kinesisk lag kan anklagelserna läggas ner om den som släppts mot borgen inte begår någon lagöverträdelse inom en 12-månadersperiod. Under den tiden står de ofta under noggrann polisövervakning. Amnesty International fortsätter att övervaka situationen.