Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Indisk läkare frigiven

Publicerad: 19 april 2011

Indisk läkare frigiven 

Den indiske läkaren Binayak Sen har frigivts mot borgen sedan han tillbringat hundra dagar i fängelse av det livstidsstraff han dömdes till i december 2010.

Han greps den 14 maj 2007 med politiskt motiverade anklagelser. Gripandet kom efter att han träffat en fängslad ledare för en förbjuden maoistorganisation. Rättegången mot honom sköts upp flera gånger och i maj 2009 frigavs han mot borgen och lämnade Chhattisgarah på grund av oro för sin och familjens säkerhet. Den 24 december 2010 dömdes han till livstids fängelse för uppvigling och konspiration och fängslades omedelbart.

Binayak Sen är en av de få läkare som arbetar med att förbättra hälsovården för ursprungsfolk, på landsbygden, även kända som adivasis, i delstaten Chhattisgarh i Indien. Han har också öppet kritiserat delstatsregeringen för ha antagit säkerhetslagstiftning som förbjuder protester mot utvecklingsprojekt och mediebevakning av detta. Binayak Sen har även rapporterat om att polis och en privat milis rättsstridigt dödat adivasis.

Amnesty International välkomnar frigivningen av Binayak Sen men uppmanar de indiska myndigheterna att upphäva domen mot honom och då anklagelserna mot honom anses vara grundlösa och politiskt motiverade.

2011-04-19