Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Frigivningar i Kuba och Uzbekistan

Publicerad: 26 april 2013

Den kubanske journalisten Calixto Ramón Martínez Arias frigavs den 9 april efter att ha tillbringat närmare sju månder i fängelse utan vare sig åtal eller dom. Han greps i september 2012 efter att ha undersökt uppgifter om att medicin som skickats till Kuba från världshälso- organsationen WHO för att bekämpa en koleraepidemi inte distribuerats utan blivit liggande på flygplatsen i Havanna. Under fängelsetiden hungerstrejkade Martínez Arias vid två tillfällen i protest mot att han fängslats. Martínez Arias har framfört sitt tack till Amnesty för det stöd och den mobilisering som han anser ledde till frigivningen.

Efter 14 år i fängelse kunde den uzbekiske författaren Mamadali Makhmudov, 72 år gammal, återvända hem som en fri man, och för första gången träffa sina barnbarn. Makhmudov dömdes 1999 anklagad för att med våld försökt störta regimen, startat förbjudna organsationer och upprättat en kriminell grupp. Han har alltid nekat till anklagelserna och sagt att han torterades i häktet för att "erkänna". Den 5 april i år dömdes Mamadali Makhmudov till ytterligare tre år för påstådda brott mot fängelsereglerna. Makhmudov skrev ett brev till presidenten och vädjade om att bli frigiven på grund av sin dåliga hälsa - han lider av tuberkulos, högt blodtryck och fick en hjärtattack i april.