Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Fängslad journalist frigiven

Publicerad: 30 maj 2011

Fängslad journalist frigiven

Journalisten Eynulla Fatullayev i Azerbajdzjan frigavs den 24 maj efter att ha suttit fängslad sedan 2007. 

Han var dömd till åtta och ett halvt års fängelse med anklagelser om terrorism och uppmaning till etniskt hat. Eynulla Fatullayev har arbetat för oppositionstidningen Monitor som stängdes i mars 2005 efter att chefredaktören Elmar Hüseynov mördats. Gündelik Azərbaycan (Dagens Azerbajdzjan) och den ryskspråkiga tidningen Realny Azerbaydzhan (Riktiga Azerbajdzjan) är två andra tidningar som han startat och arbetat för, båda kända för sin kritik mot regeringen.

I juli 2010 dömdes Eynulla Fatullayev till ytterligare två och ett halvt års fängelse, denna gång anklagad för droginnehav. Vakterna i det högsäkerhetsfängelse där Eynulla satt fängslad påstod sig ha hittat herion i hans kläder. I november upphävde Högsta domstolen anklagelserna om terrorism och uppmaning till etniskt hat. Men Eynulla sitter kvar i fängelset, på grund av vad som allmänt uppfattas som påhittade anklagelser.

Eynulla Fatullayev är nu fri och hemma hos sin familj igen. Amnesty har arbetet för hans frigivning sedan 2007 och kampanjen kulminerade den 24 maj då brittiska sektionen av Amnesty lanserade en Twitter-aktion riktad till president Aliyev. På mycket kort tid skickades mer än 800 meddelanden med en begäran om Eynullas frigivning till presidentens Twitterkonto.

"Jag är väldigt glad att bli fri och oerhört tacksam mot Amnesty International som arbeta för mig från början. Det är min uppfattning att ni räddade mig. Tack till alla som "twittrade", sade Enylla Fatullayev till Amnesty.

Två Amnestygrupper i Sverige har arbetat aktivt för Eynullas frigivning.

2011-05-30