Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Burma/Myanmar - välkomna frigivningar av journalister och aktivister

Publicerad: 21 september 2017

Just nu är mycket fokus riktat mot vad som händer i Rakhine i västra Burma/Myanmar men det kommer några goda nyheter också.

Ett flertal frihetsberövade journalister och aktivister har frigivits i Burma/Myanmar och åtalen mot dem har lagts ner. Frigivningarna kommer efter att armé den 1 september gått ut med ett meddelande i vilket de säger: "För att fortsätta arbeta tillsammans för landets och folkets nationella intresse, har Tatmadaw (armén) beslutat att förlåta och lägga ner anklagelser mot personer och media."

Bland de frigivna finns Lawi Weng, reporter på tidningen Irrawaddy, Aye Nai och Phyae Phone Aung, båda reportrar på Democratic Voice of Burma. De greps den 26 juni 2017 och anklagades för brott mot lagen om olagliga organisationer. De hade varit i ett område kontrollerat av Ta’ang National Liberation Army, en väpnad grupp i norra Burma/Myanmar för att skriva om en ceremoni med brännandet av droger för att uppmärksamma Internationella dagen mot missbruk av droger. 

Även Htin Kyaw, ledare för gräsrotsrörelsen Movement for Democratic Current Forces, frigavs efter mer än tio månader i fängelse. Han greps den 26 oktober 2016 efter att ha yttrat sig kritiskt om landets juridiska system. 

Åtalen mot journalisterna Kyaw Min Swe och Kyaw Zwar Naing lades ner. De var båda fria mot borgen efter att ha gripits den 2 juni 2017 efter att ha skrivit en satirisk artikel om en propagandafilm som militären gjort.

Amnesty betraktade alla de gripna som samvetsfångar, frihetsberövade för att de utnyttjat sin rätt till yttrandefrihet och inledde aktioner för dem med krav på deras frigivning och nedläggning av åtalen.