Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Amnestyanställda släppta i Egypten

Publicerad: 2 februari 2011

Amnestyanställda släppta

Sent på fredagskvällen släpptes fem av de personer som greps av egyptisk militärpolis på torsdag morgon. Amnestys två medarbetare, en anställd på Human Rights Watch och ytterligare två personer. Polisen håller dock kvar cirka 30 personer som greps samtidigt.

Polisen gjorde en räd mot Hisham Mubarak Law Center på torsdagen där ett möte hölls med egyptiska och internationella människorättsaktivister, journalister och jurister.

Cirka 35 personer fördes bort till en okänd plats. 

Ingen av de fem som släpptes sent på fredagskvällen är egyptisk medborgare. Enligt uppgift sitter de med egyptisk nationalitet i Camp 75, ett av militärpolisens läger i Manshiyet el-Bakri, strax utanför Kairo. De hålls isolerade och tillåts inte ha någon kontakt med omvärlden.

- Vi är mycket lättade över att våra medarbetare och de tre andra personerna har släppts, men det är oerhört upprörande att polisen inte också släpper de egyptiska aktivisterna, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

- Det kan inte finns någon laglig grund för att hålla dem kvar, de måste omedelbart och villkorslöst friges och få återvända i säkerhet hem till sina familjer.

2011-02-02