Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Aktion: Saudiarabien - dömd till döden för att ha deltagit i protester


Ali al-Nimr dömdes till döden döden 2014 för att ha deltagit i protester mot regeringen. Han var minderårig vid tiden för det påstådda brottet.

Amnesty uppmanar de saudiska myndigheterna att upphäva domen och införa ett stopp för avrättningar.

Ali al-Nimr var 17 år gammal när han greps den 14 februari 2012, några månader efter att ha deltagit i protester mot regeringen. Han greps i samband med en olycka efter att hans motorcykel blivit påkörd av en bil som tillhörde hemliga polisen. Han togs först till en polisstation innan han fick vård för sina skador. Dagen efter fördes han till ett ungdomsfängelse där han hölls isolerad i sex månader. Hans familj fick inte besöka honom trots upprepade förfrågningar.

Drygt två år senare, den 27 maj 2014, dömdes han till döden av en domstol i Jeddah, anklagad bland annat för att ha deltagit i protesterna, attackerat säkerhetsstyrkorna och begått väpnat rån. Amnesty International har fått trovärdig information om att Ali al-Nimr misshandlades och torterades under förhören. Han tvingades skriva under uttalanden som han inte fick läsa och lurades att tro att det var order om hans frigivning. När försvaret påtalade detta för domaren fick de till svar att Alis handstil var så dålig att en polis skrivit ner “bekännelsen” åt honom.

Ali al-Nimr är brorson till en framträdande shi'amuslimsk präst, Sheikh Nimr Baqir al-Nimr, som dömdes till döden den 15 oktober 2014 för bland annat "uppmaning att störta regimen”, “uppmaning till demonstrationer”, och “ ifrågasättande av rättsväsendets integritet". Sheikh Nimr Baqir al-Nimr avrättades i januari 2016.

Ali al-Nimrs mor har skrivit om sin son. Här kan du läsa hennes berättelse.

Internationella dagen mot dödsstraffet
Sedan 2003 uppmärksammas den 10 oktober som en global dag mot dödsstraffet. I år är det också 40 år sedan Amnesty organiserade den första stora internationella konferensen mot dödsstraffet som hölls i Stockholm i december 1977. Konferensen resulterade i Stockholmsdeklarationen där 177 delegater från ett 50-tal länder ställde sig bakom kravet på ett totalt och villkorslöst avskaffande av dödsstraffet. 

Aktionsperiod 6/10 - 30/10

Foto: privat/Amnesty International