Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Aktion: Egypten - stoppa förföljelse av hbtqi-personer


Egyptiska myndigheter har gripit minst 57 personer efter att regnbågsflaggan visats vid en konsert i Kairo. Många av de gripna ha anklagats för “uppmaning till fördärv” och “främjande av sexuell avvikelse”.

Amnesty kräver att de som gripits på grund av deras förmodade sexuella läggning friges och att alla anklagelser mot dem läggs ner.

Minst 57 personer har fängslats av de egyptiska säkerhetsstyrkorna efter att regnbågsflaggan visades vid en konsert med den libanesiska gruppen Mashrou’ Leila i Kairo den 22 september.  Efter konserten lokaliserades de två personer som påstods att höjt flaggan och greps.  Många andra personer som inte hade något med flagghändelsen att göra greps i olika distrikt i Kairo. 

Myndigheterna har genomfört minst fem påtvingade analundersökningar, något som strider mot det absoluta förbudet mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling enligt internationell rätt. De har även använt sig av fällor på datingsajter för att lokalisera personer att gripa.

Veckan efter konserten dömdes minst nio män till mellan ett och sex års fängelse och ytterligare 35, däribland en kvinna, Sara Hegazy, riskerar att åtalas i en snabb och rättsosäker procedur. Anklagelsepunkterna mot dem är “fördärv”, “uppmaning till fördärv” och “främjande av sexuell avvikelse”.  Sara Hegazy och en man har också anklagats för att  "tillhöra en förbjuden grupp". Om de döms för detta kan straffet bli upp till 15 års fängelse. Sara Hegazy berättade för åklagaren att hon blivit slagen och sexuellt trakasserad av andra personer i cellen efter att säkerhetsstyrkorna berätta för dem att hon var anklagad för “fördärv”.

Att regnbågsflaggan höjdes under konserten provocerade ett ramaskri i lokala medier som krävde att de inblandade skulle ställas inför rätta. Den 25 september tillkännagav åklagarmyndigheten att en utredning om "fördärv" och "homosexualitet" skulle inledas. Högsta medierådet utfärdade ett förbud för alla medier för att visa stöd, solidaritet eller sympati till hbtqi-personer och uppmanade media att öka medvetenheten om "fördärv" och “sexuella avvikelser”. Rådet skrev att icke-normativa sexuella läggningar "inte passar in det egyptiska samhällets traditioner eller kultur "och att "detta hbtqi-fenomen måste upphöra ".

Aktionsperiod 10/10 - 2/11

Foto: © DPA/PA Images