Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Veckans vädjande: Kina - Fängslade för att ha uppmärksammat 4 juni

 

Uppdatering 30 juni:

Xu CaiHong, Ma Xinli, Liang Taiping Li Wei och Ma Qing har nyligen frigivits mot borgen. 

Zhang Baocheng, Zhao Changqing och Fu Hailu är fortsatt fängslade.

 

Nio aktivister har gripits för att de uppmärksammat 27-årsdagen av händelserna på Himmelska Fridens torg 4 juni 1889.

Sex aktivister - Zhang Baocheng, Zhao Changqing, Xu CaiHong, Ma Xinli, Liang Taiping och Li Wei - greps den 31 maj och den 1 juni misstänkta för att ha "muckat gräl och skapat problem" när de den 28 maj samlats i Zhao Changqing hem i Peking för att minnas 27-årsdagen. De tog bilder med en slogan för att kräva frigivning av aktivisterna Guo Feixiong och Yu Shiwen. De är för närvarande fängslade i Peking. 

I slutet av maj greps också två aktivister från Sichuan. Fu Hailu är misstänkt för "anstiftan till omstörtande verksamhet" genom att ha sålt “baijiu”, en populär alkoholhaltig dryck, med en etikett där det stod: "Remember, Eight Liquor Six Four”  syftande på 4 juni, och med den ikoniska bilden av mannen framför stridsvagnen. Ma Qing, en kvinnlig poet, som uppmärksammat drycken på WeChat, en kinesisk social medieplattform, greps i slutet av maj. Båda hålls fängslade i Chengdu.

Luo Yaling från Chongqing, som är känd lokalt för att stödja andra aktivister, greps även hon  i slutet av maj misstänkt för att ha "muckat gräl och skapat problem". Gripandet av henne tros också vara relaterat till minnet av 4 juni eller till stöd för andra aktiviteter för mänskliga rättigheter. Hennes hem stormades av polis den 3 juni som beslagtog hennes mobil och surfplatta. 

Läs mer UA 138/16

Fotot: Övre raden, vänster till höger: Liang Taiping, Zhao Changqing, Li Meiqing, Xu Caihong
Nedre raden vänster till höger: Li Wei, Ma Xinli, Zhang Baocheng

 

Aktionen tas ner den 4 juli