Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Veckans vädjande: Sydsudan - Fängslad tidningsredaktör åtalad

Alfred Taban, välkänd journalist och chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Juba Montitor, greps den 16 juli av män från en nationella säkerhetstjänsten NSS. Han hade infunnit sig på deras huvudkontor efter att ha fått en kallelse dit. Gripandet tror ha samband med en artikel han skrev den 15 juli som en reaktion på de våldsamma sammandrabbningar som utbröt i Juba den 7 juli mellan regeringsstyrkor lojala med president Salva Kiir och styrkor lojala med förre vicepresidenten Riek Machar. Alfred Taban beskrev ledarnas misslyckade genomförandet av fredsavtalet från augusti 2015 och hävdade att de båda ledarna "har fullständigt misslyckats" och bör inte "stanna kvar på sina poster".

Den 21 juli fördes Alfred Taban först till en polisstation och sedan till justitieministeriet men ingen av dem kunde öppna ett mål mot honom då NSS inte kunde presentera några juridiska dokument som grund för gripandet. Först den 25 juli anklagades han formellt för att ha "publicerat eller kommunicerat falska uttalanden som skadar Sydsudan" och för att ha "undergrävt presidentens auktoritet eller förolämpa presidenten". Maxstraffet för dessa brott är 20 års fängelse.

Alfred Taban lider av diabetes och återhämtar sig även från en stroke. Hans hälsa har försämrats och i juni diagnostiserades han med malaria, högt blodsocker och högt blodtryck. Han har regelbundet besökt läkare sedan dess för att få injektioner.

Amnesty International anser att anklagelserna mot Alfred Taban och hans fortsatta frihetsberövande beror enbart på att han fredligt utövat sin rätt till yttrandefrihet och anser honom vara en samvetsfånge.

Journalister i Sydsudan står inför extremt osäkra arbetsförhållanden och utsätts för regelbundna hot, trakasserier, godtyckliga frihetsberövanden, misshandel och tortyr. Några har mördats. Säkerhetstjänsten har stängt tidningar och vid flera tillfällen konfiskerat hela upplagor av tidningar. 

Här kan du läsa mer
 

Aktionen tas ner den 5 september