Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Veckans vädjande: Azerbajdzjan - Fängslad för undersökande journalistik

25/5 Uppdatering

Enligt uppgift  idag i Högsta domstolen i Azerbajdzjan beordrat Khadija Ismajilovas frigivning och reducerat straffet till tre och ett halvt års villkorlig dom. Här kan du läsa mer

Aktionen är fortfarande aktuell då Amnesty kommer att kräva att domen upphävs helt. Brevet som skickas till president Alijev kommer att anpassas efter de rådande omständigheterna.

 

Det straffar sig att vara undersökande kritisk journalist i Azerbajdzjan. Khadija Ismajilova har publicerat ett flertal artiklar om kränkningar av de mänskliga rättigheterna och korruption på högsta nivå i landet. Hon greps den 5 december 2014 och dömdes till sju och ett halvt års fängelse den 1 september 2015, anklagad på falska grunder för skattefusk, förskingring och olaglig verksamhet. En överklagan av straffet avslogs i november 2015.

Strax före gripandet i december 2014 hade Khadija publicerat en förteckning över de politiska fångarna i Azerbajdzjan. Listan hade sammanställs av en grupp människorättsaktivister, varav flera sedan själva blivit fängslade. Dagen innan Khadija greps hade presidentens stabschef, Ramiz Mehdiyev anklagat azerbajdzjanska journalister för förräderi. I sitt uttalande hänvisade Ramiz Mehdiyev till Khadija Ismajilova som "det bästa exemplet" på journalister som arbetar mot regeringen.

Khadija har under flera år trakasserats och utsatts för smutskastningskampanjer från myndigheternas sida. Hon har även belagts med reseförbud. I mars 2012 skickade någon anonymt skärmdumpar av en video som visar hennes privatliv. Uppenbarligen hade någon i hemlighet placerat ut dolda kameror i hennes hem. Videon åtföljdes av ett meddelande som hotade med att “skämma ut” henne om hon inte slutade med sina undersökningar. Just då höll Khadija på att undersöka anklagelser om kopplingar mellan president Ilham Alijev familj och ett lukrativ byggprojekt i Baku. Hon vägrade att låta sig tystas och offentliggjorde utpressningsförsöket. Kort därefter publicerades videon på internet.

Khadija Ismajilova fyller 40 år den 27 maj och då kommer det att anordnas manifestationer på 40 platser runt om i världen, även i Stockholm. Läs mer här och här

Vi tar ner aktionen den 30 maj