Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Månadens aktion: Ryssland - Yttrandefriheten hotad

Den 6 maj inleds VM i hockey i Ryssland. Samma dag är det också fyra år sedan händelserna på Bolotnayatorget i Moskva. Tiotusentals människor marscherade då mot torget för att protestera mot det omtvistade valresultatet där Valdimir Putin omvaldes till Rysslands president. Trots tillstånd upplöstes protesterna våldsamt av polisen och ett flertal personer har dömts för bland annat “deltagande i upplopp”. 

En av dem är Sergei Krivov,(fotot) doktor fysik och matematik och far till två barn. Han var på plats på torget den 6 maj 2012, och när människor senare började gripas för inblandning i händelserna deltog han aktivt i protester i solidaritet med de gripna. Den 18 oktober samma år greps han själv och åtalades för "deltagande i upplopp" och användning av våld mot polis. I februari 2014 dömdes han till fyra år i en straffkoloni. Efter överklagan reducerades straffet till tre år och nio månader.Han kommer förhoppningsvis att friges den 18 juli i år. Amnesty anser att Sergei Krivov är en samvetsfånge som fängslats enbart på grund av att ha utövat sin yttrandefrihet.

Men Sergei Krivov är inte den ende samvetsfången i Ryssland. Ildar Dadin är dömd till två och ett halvt års fängelse för "upprepade brott mot lagen om offentliga möten". “Brottet” består i att han deltagit i aktioner i solidaritet med de fängslade i Bolotnayafallet.

Darya Poliudova (fotot) och Rafis Kashapov är båda fängslade för att ha kritiserat Rysslands annektering av Krim och inblandningen i den väpnade konflikten i Ukraina. 

Darya, som bloggat och genomfört gatuaktioner, dömdes den 21 december 2015 till två år i fängelsekoloni för att ha “uppmanat till extremistaktiviteter” och “uppmanat till aktioner som hotar Ryssland territoriella integritet”. 

Rafis är chef för den lokala grenen av den icke-statliga organisationen Tatar Public Centre. Han dömdes den 15 september 2015 till tre år i fängelsekoloni för att även han ha “uppmanat till aktioner som hotar Ryssland territoriella integritet” samt “anstiftan till hat och fiendeskap”. 

Skriv till allmänne åklagaren i Rysslad och kräv att Sergei Krivov, Ildar Dadin, Daria Poliudova och Rafis Kashapov omedelbart och ovillkorligt friges då de fängslats enbart för att fredligt ha utövat sin rätt till yttrandefrihet.