Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Månadens aktion: Gambia - Journalist “försvunnen” sedan 10 år

Journalisten Ebrima B. Manneh greps den 11 juli 2006 på tidningen Daily Observers kontor av civilklädda poliser som tros ha varit från nationella säkerhetstjänsten, National Intelligence Agency (NIA). NIA har senare förnekat all inblandning i gripandet. 

Det råder flera motstridiga rapporter om den möjliga orsaken till gripandet. Enligt vissa källor, greps han efter  meningsskiljaktigheter med Dr. Saja Taal, verkställande redaktör för Daily Observer och en nära allierad till president Jammeh. Andra källor hävdar att Manneh greps efter att han fått kontakt med en utländsk journalist före toppmötet för Afrikanska unionen (som hölls i Banjul 1-2 juli 2006) vilken han gett information till som ansågs skadlig för landets image. Ytterligare andra källor kopplar gripandet till hans påstådda försök att i Daily Observer publicera en rapport som var kritisk mot regeringen.

Efter gripandet kom rapporter om att Ebrima Manneh hölls på Fatoto polisstation i östra Gambia. När hans far och journalistkolleger försökte ta reda på vad som hänt utfärdade regeringen ett officiellt uttalande den 21 februari 2007 i vilket den förnekade all inblandning i gripandet eller någon kännedom om var han befann sig. Trots det kom uppgifter om att Manneh behandlats på ett sjukhus i huvudstaden Banjul i slutet av juli 2007. Enligt uppgift eskorterades han av polis men polischefen och inrikesministern förnekade även de all inblandning.

En domstol i ECOWAS (Economic Community of West African States) förklarade den i juni 2008 gripandet och kvarhållandet av Ebrima Manneh olagligt och beordrade de gambiska myndigheterna att omedelbart frige honom. Domen gavs utan vittnesmål från fem statstjänstemän som vägrat att komma till en tidigare förhandling vid domstolen. Regeringen påstår sig ha sökt alla fängelser utan att hitta Ebrima Manneh. 

Även FN:s arbetsgrupp om godtyckliga frihetsberövanden har tagit upp fallet men den gambiska regeringen har underlåtit att svara på på deras yttrande. 

För bara några år sedan uppgav en polischef att han fåttrapporter från Interpol om att Ebrima Manneh befann sig i USA. Han kunde dock inte säga när han fått uppgiften och när Manneh skulle kommit till USA. Familjen förnekar kraftfullt dessa rapporter.

Här kan du läsa Amnestys senaste rapport om Gambia - DANGEROUS TO DISSENT: HUMAN RIGHTS UNDER THREAT IN GAMBIA