Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Månadens aktion: Mauretanien - Bloggare dömd till döden

Bloggaren Mohamed Mkhaïtir dömdes, efter ett år i häkte, till döden den 24 december 2014 för “avfällighet”. Det är första gången sedan landets självständighet 1960 som dödsstraff utdömts för “avfällighet”. Anledningen till domen var några texter han publicerat på sin blogg i december 2013. 

Under rubriken Religion, Religiosity and Blacksmith’s ifrågasatte Mohamed Mkhaïtir några beslut som fattats av profeten Muhammed under islams heliga krig i år 624 i västra Arabien (nuvarande Saudiarabien). Han anklagade också det mauretanska samhället för att vidmakthålla "en orättvis social ordning ärvt från den tiden" och användningen av religion för att “marginalisera vissa sociala kategorier som "moualamines (smeder), ättlingar till slavar och grioter ".

Bloggen var riktat till medlemmarna i moualamine (betyder smed) - den sociala kategori som Mohamed Mkhaïtir tillhör. Den anses vara i den nedre änden av den sociala rangordningen i Mauretanien. Mohamed utsattes för hot och trakasserier och anklagades för blasfemi. Han publicerade en andra text för att klargöra sina uttalanden. Demonstrationer ägde rum i flera städer i Mauretanien med krav på att Mohamed Mkhaïtir skule dömas till döden.

Kort efter att Mohamed greps den 5 januari 2014 informerade åklagaren honom om att han hade skiljts från sin fru. Varken Mohamed eller hans hustru tillfrågades i denna fråga. Enligt islamisk lag sker en skilsmässa automatiskt vid avfällighet. Han avskedades också omedelbart av sin arbetsgivare. .

Vid två tillfällen har Mohamed Mkhaïtir ångrat sina uttalanden, först vid polisförhör och sedan vid rättegången. Trots att artikel 306 i strafflagen säger att man ska visa mildhet i händelse av ånger var det inget domstolen tog hänsyn till när han dömdes till döden. Domen överklagades av Mohameds advokater.

Den 21 april 2016 fastställde en appelationsdomstol domen men ändrade åtalspunkten “avfällighet” till “otro” vilket har en lägre straffsats. Ändringen beror på att Mohamed två gånger ångrat sig efter anklagelserna. Fallet har nu överförts till  Högsta domstolen som ska pröva giltigheten av “ångern”. Om domstolen finner att hans ånger var uppriktig kan dödsdomen omvandlas till två års fängelse.

Här kan du skicka en personlig hälsning till Mohamed genom vår Vykortsaktion