Amnesty International är en global rörelse där mer än 7 miljoner människor i världen agerar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

Aktion: Iran - Akademiker bosatt i Sverige riskerar dödsstraff

Ahmadreza Djalali, iransk akademiker, specialiserad på katastrofmedicin och bosatt i Sverige, är fängslad i Iran sedan april 2016. Han har hotats med dödsstraff och inledde en hungerstrejk i december i protest mot fängslandet.

Dr Ahmadreza Djalali är en 45-årig läkare, lärare och forskare i katastrofmedicin, och har undervisat vid universitet i Belgien, Italien och i Sverige där han också är bosatt. Han lämnade Iran 2009 för att studera vid Karolinska Institutet. Ahmadreza Djalali reste till Iran efter att ha blivit inbjuden till universiteten i Teheran och Shiraz att delta i workshops om katastrofmedicin. Han har vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Ahmadreza Djalali greps av tjänstemän från underrättelsetjänsten den 25 april 2016, tre dagar innan han skulle återvända till Sverige. Familjen fick ingen information om gripandet förrän efter tio dagar då Ahmadreza fick ringa ett kort samtal till dem. Efter att ha hållits på en okänd plats fördes han efter en vecka till avdelning 209 i Evinfängelset i Teheran. 

Under tre månader satt han i isoleringscell och under tiden utsattes han för intensiva förhör och man försökte tvinga honom under stor press att underteckna uttalanden med “bekännelser” om att han var spion för en “fientlig regering”. När han vägrade sa man till honom att han skulle åtalas för “fiendskap med Gud - moharebeh”, ett brott som medför dödsstraff. I protest mot behandlingen inledde han en hungerstrejk den 26 december 2016 och hans hälsa har allvarligt försämrats sedan dess.

Trots upprepade förhör fick Ahmadreza Djalali inte besök från sin advokat förrän sju månader efter gripandet, då han flyttades till en annan avdelning i Evinfängelset. Åklagarmyndigheten har sagt till advokaten att denne inte kan ta sig an fallet och har vägrat att delge honom domstolshandlingar.

Den 31 januari ställdes Ahmadreza Djalali inför en revolutionsdomstol utan advokatens närvaro, och den sittande domaren meddelade att Ahmadreza anklagades för “spioneri” och kan dömas till döden.

Amnesty uppmanar de iranska myndigheterna att frige Ahmadreza Djalali såvida han inte åtalas för brottsliga handlingar i lagens mening. Han måste också få adekvat vård och får inte straffas för hungerstrejken. Han måste också få ha regelbunden kontakt med sin advokat och familj. 

Aktionsperiod 8/2 - 3/3